СМИ информираха, че на 30.08.17 от полета на Wizz Air, който е излетял за Лондон от Софийското летище са свалени 23-ма пътника. Информация за този инцидент е била публикувана и във Фейсбук.

Свалянето на пътниците се получило заради доста разпространената практика на авиокомпаниите да се презастраховат срещу празни седалки в самолета. За да не става това, те често продават повече билети отколкото са местата. Според Wizz Air случаите, в които абсолютно всички пътници със закупени билети се явяват на летището за полета, са прецедент. В такива случаи сред пасажерите се избират хора на доброволен принцип, които да останат за следващия полет, а ако "доброволци" не се намерят, последните чекирани не се качват в самолета.

Тази информация, обаче не винаги е вярна. Знае се, че нискобюджетните авиокомпании предлагат билети на изключително ниски цени за полети в по-далечното бъдеще. Тези цени понякога от 9.00 до 19.90 евро са значително под себестойността на седалка за полета, но с тези суми пътникът кредитира авиокомпанията за един сравнително дълъг период от време. Броят на тези седалки е лимитиран и зависи от сезона в който се предлагат подобни билети, както и от това дали билета се закупува с багаж или без. Ако билета ви е закупен с багаж авиокомпанията ви предоставя да изберете безплатно място от определен контингент, като в този случай имате възможност да се регистрирате и да получите бордната си карта до 30 дни преди полета. В случай, че сте закупили само билет без да сте платили за багаж и за мястото, то вие ще имате възможност да се чекирате и да получите бордната си карта 48 часа преди полета. Ако авиокомпанията е продала по-голям брой билети без места и без предварително закупен багаж и се окаже, че търсенето в определен период значително надвишава предлагането на места до определена дестинация, тя може да препродаде тези места и на цени от 300 или дори 400 евро. И недейте да мислите, че в този случай подбора на тези които ще бъдат свалени от самолета ще бъде на случаен принцип. Свалят се пътниците закупили билети на ниска цена, без багаж и без предварително закупено място, защото те и по-лесно ще бъдат компенсирани.

Така, че имайте предвид, че ако сте притежател на евтин билет нямате гаранция, че обезателно ще летите на датата за която е билета ви. Никога не разчитайте на този подход особено в случай,  когато задължително трябва да бъдете на определената дата в дестинацията за която ще пътувате.

Като практика това не е правилен подход от страна на авиокомпаниите, но това им осигурява значително по-високи приходи.

Това което ви остава, ако попаднете в подобна ситуация, е да се обърнете към специалисти за юридически съвет и да предявите иск към авиокомпанията за пропуснати ползи, освен стандартното   обезщенетие, което тя ви дължи.

Така, че внимавайте с евтините билети!!! 

                                           

 

Ако се нуждаете от съдействие

*

Ако се нуждаете от съдействие свързано с транспорт, хотелско настаняване, трансфер, застраховка или по друга причина свързана с пътуването Ви ние сме на Ваше разположение.

 

За въпроси? 

24/7   0888 541740 / 0888 764776
Офис:  02 9818100 / 0887 818161
Понеделник - Петък: 9AM  - 7PM

 

За съдействие?

Имате нужда от съдействие или допълнителна информация, пишете ни на info@mttbg.com 

 

 

Skype

Оперативно можете да се свържете с нас в Skype - МТТ INTERNATIONAL 01.

 

Настоящият сайт е предназначен за предоставяне на предварителна информация на директни клиенти и туристически агенции с цел ориентирането им на авиационния и туристическия пазар. Всяка информация в сайта може да бъде актуализирана във всеки момент, както от авиокомпания, хотел или туроператор, така и от „МТТ Интернешънъл”. Фирмата не носи отговорност за каквито и да е загуби или пропуснати ползи от факта, че информацията в сайта не отговаря на действителната. Гаранцията за достоверност на информацията е директната връзка на клиента с офиса на "МТТ Интернешънъл", където информацията да бъде потвърдена.