Дворецът Карлсруе (Karlsruher Schloss) е главната туристическа забележителност в едноименния германски град. Мястото е бивша резиденция на макграфовете и великите херцози на Баден и е

изградено през 1715 година от Карл-Вилхелм Баден-Дурлахски. Дворецът изпълнява споменатите представителни функции до 1918 г. В наши дни там се намира Музеят на провинция Баден и част от Конституционния съд на Германия, главното здание на който е разположено в непосредствена близост до самия дворец. В градския план на Карлсруе последният е замислен като централна точка, от която лъчеобразно във всички посоки започват да се разпростират улиците на града.

Архитект на първоначалната дворцова сграда е Якоб Фридрих фон Батцендорф. Първият дворец е бил построен частично от дърво и още около 1746 г. е имало нужда от основен ремонт. По време на него всички дървени конструкции са били заменени с каменни. Дворецът Карлсруе се състои от два етажа и мансарди. Към централния му корпус от двете му страни е имало две дълги странични крила. Седеметажната кула с височина 51 метра е стояла първоначално отделно и е била съединена с двореца само с помощта на открита дървена галерия. По време на управлението на Карл Фридрих Баденски дворецът до 1770 година е бил преустроен по плановете на Йохан Балтазар Нойман. Тяхното осъществяване е станало под ръководството на бившия хоф-юнкер Фридрих фон Кеслау. Най-забележимите изменения са били големите прозорци и врати, а също така и павилионите между централния корпус и крилата на двореца. През 1785 година дворцовата кула е била леко намалена и украсена на върха с купол.

По време на революцията от 1848-49 година великият херцог Леополд е бил временно прогонен от двореца. Когато през 1918 г. Фридрих Втори абдикира официално от престола, дворецът Карлсруе престава да изпълнява публични, държавнически функции, в качеството си на родова резиденция. От 1919 г. той започна да работи като музей. По време на Втората световна война сградата на двореца изгаря напълно, заради съюзническите бомбардировки от септември 1944 г. Той е възстановен в периода 1955-66 г., като само фасадната му, външна страна запазва оригиналния си вид, а вътре са изградени нови, модерни експозиционни помещения.

Паркът на двореца Карлсруе е създаден 1731-1746 година във френски, бароков стил. През втората половина на 18 век великият херцог Карл Фридрих го преустройва в пейзажен парк по английски маниер. В него са изградени оранжерия, а също така и ловни и декоративни съоръжения. През 1967 г. на територията му се провежда Общогерманската изложба по градинарство, преди началото на която той е основно обновен и разширен. Освен редките видове дървета, в парка има и многобройни съоръжения, паметници и фонтани от различни епохи. Също през 1967 г. там е открита и железопътна линия, по която се движи парен локомотив. Понастоящем паркът Карлсруе е любимо място на градските жители за летен отдих, а историята, която е натрупал в себе си, в съчетание с красотата му, го правят основна туристическа забележителност за идващите чужденци в региона.

Едноименният университет на град Карлсруе е създаден през 1825 година и се слави с научноизследователските си и академични постижения в областта на информатиката. Той е едно от най-старите висши технически училища в цяла Европа. Университетът Карлсруе има 11 факултета, а изучаваните в тях специалности са 43. Стопански науки, архитектура, физика, строително инженерство, химия и др. са традиционно сред най-силните му страни. В Университета Карлсруе се обучават понастоящем близо 20 000 студенти. Традиционен е и интересът на чуждестранните учащи се към това елитно висше учебно заведение в Германия. В момента там получават образованието си и 18 процента чужденци от общия брой на обучаващите се в него.

Media

Ако се нуждаете от съдействие

*

Ако се нуждаете от съдействие свързано с транспорт, хотелско настаняване, трансфер, застраховка или по друга причина свързана с пътуването Ви ние сме на Ваше разположение.

 

За въпроси? 

24/7   0888 541740 / 0888 764776
Офис:  02 9818100 / 0887 818161
Понеделник - Петък: 9AM  - 7PM

 

За съдействие?

Имате нужда от съдействие или допълнителна информация, пишете ни на info@mttbg.com 

 

 

Skype

Оперативно можете да се свържете с нас в Skype - МТТ INTERNATIONAL 01.

 

Настоящият сайт е предназначен за предоставяне на предварителна информация на директни клиенти и туристически агенции с цел ориентирането им на авиационния и туристическия пазар. Всяка информация в сайта може да бъде актуализирана във всеки момент, както от авиокомпания, хотел или туроператор, така и от „МТТ Интернешънъл”. Фирмата не носи отговорност за каквито и да е загуби или пропуснати ползи от факта, че информацията в сайта не отговаря на действителната. Гаранцията за достоверност на информацията е директната връзка на клиента с офиса на "МТТ Интернешънъл", където информацията да бъде потвърдена.