БЛОГ

Регистрация за полет

Регистрацията Ви за полета минава през два основни етапа. На първо място се проверява вашата резервация и билет и ви се издава бордна карта, а след това се обработва багажа който предоставяте за транспорт, както този в товарния отсек на самолета, така и ръчния, който е с вас в пътническата кабина.

Регистрацията е процес който се извършва в летището на заминаване от служители на авиокомпанията или от служители на самото летище. Пътникът трябва да има предвид, че има случаи при които и с редовен билет с потвърдено място, може да стане, така че той да не може да бъде регистриран и да пътува с определения полет.

Авиокомпаниите използват често, т.нар. “over booking”, “претоварват” полета или с други думи продават повече от реално възможните за продажба места на борда. Чрез прилагането на тази система те се стремят да се презастраховат от пътници, които са направили резервации и са закупили билети, но които не се явяват за полетите. /т.нар. “now show” пътници/. Системата за претоварване на полетите се основава на емпиричните изследвания на всяка авиокомпания за броя пътници, които не се явяват на нейните полети и освен положителния ефект, който има да затоварва ефективно самолетите, може да доведе и до някои проблеми.

Такъв проблем е реалното претоварване на полета. Тогава когато за един полет за регистрация се явят пътници с билет ОК повече от наличните на борда места. В повечето страни при тези случаи законодателството изисква авиокомпаниите да информират пътниците за тази възможност и тези които предоставят техните места да бъдат компенсирани.  Пътниците могат да се откажат доброволно от мястото си за определен полет, както и на авиокомпанията може да се наложи принудително да ги свали от полет за който имат ОК в билета си. 

                          Доброволно отказване от полет

 По принцип съществуват два вида пътници. Такива за които пътуването на точно определена дата и с точно определен полет е особено важно, поради факта че е свързано с участието им в сериозно мероприятие или среща и такива които се интересуват повече от цената на билета и разписанието за тях не е от такава важност. Правилата изискват авиокомпаниите да селектират пътниците, които са готови да предоставят местата си срещу някакъв вид компенсация преди времето на самия полет.

Как работи тази система? При регистрацията в зоната на летището, предназначена за заминаващите, пътници на авиокомпанията - доброволци, могат да предоставят местата в случай, че полета е претоварен. Ако вие не бързате да пристигнете в следващата дестинация вие можете да върнете билета си  обратно на авиокомпанията в замяна на някаква компенсация и да ползвате по-късен полет. Но преди да направите това вие трябва да получите отговор на няколко въпроса:

Кога е следващия полет на които авиокомпанията може да потвърди вашето място? Този полет трябва да бъде приемлив за вас. От друга страна, ако авиокомпанията ви предложи да бъдете в листа на чакащите за следващия полет независимо от компенсациите вие можете да загазите.

Предлага ли авиокомпанията други добавки като безплатна храна, хотелска стая, безплатен телефон или наземен транспорт? Ако не, вие можете да похарчите повече пари при престоя ви до следващия полет от тези които те ще ви предоставят като компенсация.

Няма правило което точно да фиксира колко авиокомпанията трябва да заплати на доброволно отказалият се от мястото си и предоставил резервацията си срещу компенсация. Това означава, че превозвача може да се договори с пътника за взаимно приемлива сума, безплатно регистриране в по-горна класа пътуване или други предимства. Авиокомпаниите предоставят на служителите си правила за договаряне с пътниците и те могат да селектират този доброволец готов да предостави мястото си и който би се съгласил на най-ниската цена. Ако авиокомпанията ви предостави безплатен билет, като компенсация питайте за ограничениенията. Каква е валидността на билета? Дали може да се използва за празнични дни, когато вие предполагате че може да го използвате. И най-важното можете ли за този билет да направите предварителна резервация и колко време преди полета.

             Принудително отказване от полет

Правилата изискват всяка авиокомпания да предостави на всички пътници в случаите на претоварване на полет писмено техните права и да обясни как превозвача решава кой ще качи на претоварен полет и кой не. Тези пътници, които не са качени на полета често имат право на компенсация независимо от това, че им е възстановена и цялата сума по билета в случай, че те откажат да продължат с друг полет на авиокомпанията. Сумата зависи от цената на закупения билет и от времето на закъснението.

Съществуват няколко основни правила и изключения с които трябва предварително да сте запознати в случай че ви се наложи доброволно или не да се откажете от полета си:

             - За да можете да бъдете компенсиран вие трябва да имате потвърдена резервация с ОК в статус бокса на вашия билет, което ви гарантира, дори тогава, когато авиокомпанията не може да намери вашата резервация в системата.

            - Вие трябва да сте закупили билета си преди определения краен срок за закупуването му. Билетите с намаление има срок за закупуване няколко дни преди полета, докато за всички останали този срок до 60 мин. преди полета.

Допълнително към крайния срок за закупуване на билета всяка авиокомпания изисква и краен срок при регистрацията ви за полета на летището. За вътрешните полети това са 30 мин преди полета а за международните обичайно са от 60 до 120 мин. Повечето авиокомпании изискват от пътниците си с предварително резервирани места да се регистрират по-рано за полета си дори, ако имат предварително бордна карта. Ако закъснеете вие можете да изгубите предварително резервираното от вас място в самолета. Регистрацията за международните полети може да бъде от 1 до три часа преди излитането на полета поради митнически и паспортни процедури за сигурност. Ако вие сте нарушили тези крайни срокове, авиокомпанията има права да не ви качи на полета  без да имате право на компенсация.

Най-ефективния начин за да намалите риска да не бъдете качен на полет за който имате ОК е да отидете на летището по-рано. На полетите които са “over booking” последните регистрирани пътници по правило са първите които ще им бъде предложено да бъдат свалени.

Планирайте си допълнително време, може да има задръствания  по пътя ви до летището, или паркинга да бъде пълен, а може да има и опашка при регистрацията.

Ако авиокомпанията с която ще пътувате има друг полет преди вашия до същата дестинация и вие сте пристигнали на летището по-рано не бързайте да се регистрирате, а направете това след като полета преди вашия вече е излетял. Ако вие се регистрирате веднага, багажът ви може да бъде изпратен с полета преди вашия  и ще бъде регистриран като непотърсен в дестинацията за която пътувате.

Не бъдете “no show”. Ако имате потвърден билет и не планирате да пътувате, уведомете авиокомпанията или вашия пътнически агент. Те ще анулират цялата ваша резервация и ще предоставят възможност друг пътник да ползва мястото ви.

Related Articles

Информация

Всички фотографии в сайта са с демонстрационна цел QuickStart pack.

Also, all the demo images are collected from Unsplash. If you want to use those, you may need to provide necessary credits. Please visit Unsplash for details.

Services